Site-navigatie

Tools voor slim en reflectief werken in de wijk

Nieuwsbrief Jeugd – Nederlands Jeugd Instituut

Wijkteams spelen een belangrijke rol bij het waarborgen van de veiligheid van kinderen binnen een gezin. Om die rol te kunnen vervullen hebben professionals binnen het wijkteam wel voldoende toerusting en ondersteuning nodig. Het Nederlands Jeugdinstituut helpt daarbij met een nieuwe set tools voor slim en reflectief werken in de wijk. Met deze tools kom je erachter wat goed gaat binnen het team en welke aspecten nog aandacht vragen.

Praktijkoverzicht en tips

De tools geven onder andere een overzicht van taken en competenties voor jeugd- en gezinsprofessionals in de wijk. Hiermee kan een wijkteam checken wat het al in huis heeft en welke ontwikkelpunten er nog zijn. Verder worden er handige tips gegeven over het bespreekbaar maken van onveilige opvoedsituaties en over het creƫren van ruimte voor de professional.

Toolbox wijkteams

De toolbox Wijkteams werken met jeugd biedt een overzicht van kennis voor professionals die in een wijkteam werken met kinderen, opvoeders en gezinnen. Bijvoorbeeld over veiligheid thuis en op school, problematisch gedrag en ouderschap.
In het dossier Integrale Jeugdhulp vind je achtergrondinformatie en praktijkvoorbeelden van hulp aan jeugd en gezin waarbij verschillende hulpverleners betrokken zijn. In het dossier Samenwerken in de wijk vind je meer informatie over de manier waarop professionals in de wijk samenwerken bij de hulp aan jeugd en gezin.

Nederlands Jeugd instituut