Site-navigatie

Ouders gezocht die ervaringen willen delen over samenwerking met professionals in de zorg

Nieuwsbrief Jeugd – Nederlands jeugdinstituut

Om de samenwerking tussen ouders, specialisten en andere professionals in de zorg te verbeteren, hebben professionals inzicht nodig in de ervaringen en behoeften van gezinnen. Daarom zoeken onderzoekers van het Nederlands Jeugdinstituut en Vilans tien ouders van kinderen met een chronische aandoening die willen meewerken aan een interview.

Het interview gaat over de samenwerking tussen professionals in de zorg voor uw kind en de samenwerking met u als ouder. We willen graag weten wat uw ervaringen en behoeften zijn in de samenwerking: wat gaat goed en wat kan beter?

Interview

We zoeken ouders van een kind tussen de 0-12 jaar met een chronische lichamelijke of psychische aandoening. Welke diagnose of zorgvraag speelt maakt niet uit. Wel moet u regelmatig te maken hebben met specialisten die vanuit het ziekenhuis, het revalidatiecentrum of een GGZ-instelling betrokken zijn bij de zorg voor uw kind. En daarnaast met professionals uit bijvoorbeeld het wijkteam, jeugdteam, onderwijs of opvang. Het interview duurt ongeveer 1 uur. Hiervoor komt een van onze onderzoekers naar u toe. Het interview wordt opgenomen om het na afloop goed uit te kunnen werken. De opname wordt later vernietigd. De onderzoeker die bij u thuis komt is geen zorgverlener. Zij gebruikt uw gegevens uitsluitend voor het maken van een portret over de zorg voor uw kind en uw ervaringen en behoeften in de samenwerking. De gegevens kunnen indien gewenst worden geanonimiseerd. We zullen u het resultaat voorleggen voordat we deze zullen publiceren. Als uw kind acht jaar of ouder is, zouden we indien mogelijk uw kind ook een paar vragen willen stellen. Om een levendiger beeld neer te zetten voor professionals zouden wij graag ook van een aantal gezinnen een videoportret maken. Indien u hierin toestemt zal er ook een gespecialiseerde filmmaker meekomen. Het interview duurt dan langer, ongeveer 2 uur.

Wilt u meedoen of heeft u een vraag?

Als u wilt meewerken kunt u zich vóór 15 november aanmelden bij Kiyomid van der Veer, onderzoeker van Vilans. Wij willen u vragen om deze gegevens bij uw aanmelding te vermelden: uw naam, leeftijd van uw kind, aandoening van uw kind, uw telefoonnummer en of u eventueel bereid bent om deel te nemen aan een video-interview. Een van de onderzoekers neemt vervolgens contact met u op om een afspraak te maken. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u uiteraard ook bij Kiyomid terecht.

Voor dit onderzoek bieden Fonds Nuts Ohra en Innovatiefonds Zorgverzekeraars ons de kans.

Nederlands Jeugd instituut