Site-navigatie

‘Implementeer mentormoeders in eerste lijn’

Nieuwsbrief Jeugd – Nederlands Jeugdinstituut

Mentormoederhulp is een persoonsgerichte interventie die niet alleen in de huisartsenpraktijk maar ook op meer plekken binnen de eerstelijnszorg waardevol kan zijn. Dat concludeert huisarts en psycholoog Maartje Loeffen in haar onderzoek waarop zij op 20 december promoveert aan de Radboud Universiteit.

Een mentormoeder biedt laagdrempelige hulp aan een moeder die slachtoffer is van partnergeweld. Zij is geen professionele hulpverlener, maar wordt wel getraind door een professional. Moeders zien de mentormoeders als gelijkwaardig en minder bedreigend dan zorgverleners. Hierdoor accepteren ze hun steun makkelijker. Loeffen adviseert daarom de interventie te integreren in de eerstelijnszorg.

Loeffen onderzocht hoe huisartsen de interventie succesvol kunnen inzetten. Het is volgens haar belangrijk dat een huisarts een positieve houding heeft ten op zichtte van de patiƫnt. Huisartsen vinden het lastig om met slachtoffers over partnergeweld te praten. Ook vinden ze dat vrouwen zelf verantwoordelijk zijn om uit de gewelddadige situatie te komen. Geneeskundestudenten moeten volgens de promovenda daarom worden opgeleid om de houding te verbeteren en om partnergeweld te kunnen signaleren en bepreken.

Bron: Radboud Universiteit

Nederlands Jeugd instituut