Site-navigatie

Op Volle Kracht vermindert depressieve klachten niet

Nieuwsbrief Jeugd – Nederlands Jeugdinstituut

De groepsinterventie Op Volle Kracht is niet effectief in het verminderen van klachten als angst en depressiviteit bij jongeren in een residentiƫle instelling, maar vermindert het piekeren wel. Dit concludeert ontwikkelingspsycholoog Martine Weeland uit onderzoek waarop zij op 5 maart promoveert.

De meeste jongeren worden in een residentiƫle instelling opgenomen vanwege externaliserende problematiek zoals agressie en impulsief gedrag. Bij een aantal blijkt in een later stadium van de behandeling dat zij ook kampen met internaliserende klachten, zoals angst en depressiviteit. De jongeren die aangaven last te hebben van deze problemen werden binnen zes maanden hiervoor behandeld.

Jongeren met een lichte verstandelijke beperking (lvb) hebben een hoger risico op een depressieve stoornis dan jongeren zonder een beperking. Weeland heeft zich in haar onderzoek met name op deze eerste groep jongeren gericht. Volgens haar moet Op Volle Kracht grondig worden aangepast en aansluiten op de individuele behoeften om de effectiviteit te verhogen. Een jongere moet het programma op vrijwillige basis volgen en medewerkers moeten achter de interventie staan.

Bron: Radboud Universiteit

Nederlands Jeugd instituut