Site-navigatie

‘Jeugdwet werkt niet voor kind met beperking’

Nieuwsbrief Jeugd – Nederlands Jeugdinstituut

De uitvoering van de Jeugdwet schiet flink tekort voor kinderen met een levenslange beperking. Dat zeggen gehandicapten- en patiƫntenorganisaties in een brandbrief aan de Tweede Kamer. Daarin vragen zij om aandacht en oplossingen voor de problemen die gezinnen ervaren met de jeugdhulp.

Organisaties als Ieder(in), Bosk en de Nederlandse Vereniging voor Autisme krijgen een ‘bijna constante stroom’ aan meldingen van ouders en verzorgers over wat er misgaat in de zorg en ondersteuning van hun kinderen. De toegang tot de zorg is volgens hen te bureaucratisch. Ook krijgen zij de zorg niet of moeizaam geregeld. In de brief melden de organisaties verder dat ouders het gevoel hebben te worden tegengewerkt door gemeenten en instanties bij de aanvraag van zorg of ondersteuning.

Kinderen en gezinnen raken soms in diepere problemen als passende zorg uitblijft. Crisishulp is dan nog de enige oplossing. De organisaties hebben de verhalen van ouders gebundeld in de publicatie Zwartboek jeugdhulp: Ouders aan het woord, om zo meer aandacht te genereren voor het probleem.

Bron: Ieder(in)

Nederlands Jeugd instituut