Site-navigatie

‘Geen prik, korten op kinderbijslag’

Nieuwsbrief Jeugd – Nederlands jeugdinstituut

Ouders die hun kind niet laten vaccineren, moeten gekort worden op hun kinderbijslag. Dat voorstel deed Ruud Coolen-Van Brakel, directeur van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) bij EenVandaag.

Het debat rond vaccinaties laaide afgelopen week weer op. De discussie wordt telkens aangejaagd doordat de vaccinatiegraad in Nederland al jarenlang daalt. De vaccinatiegraad onder peuters was vijf jaar geleden nog 96 procent. Inmiddels is het percentage gedaald naar 92,9. Coolen-Van Brakel vindt de situatie zo ernstig dat hij pleit voor een boetesysteem voor ouders die weigeren.

Ook oudervereniging BOinK pleit voor een strenger beleid. Ouders moeten verplicht worden te melden of hun kind is gevaccineerd als het naar de kinderopvang gaat. Voorlopig lijkt het niet tot strenge maatregelen te komen. Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid is geen voorstander van verplichte vaccinatie op kinderdagverblijven zo schreef hij eind juni in een Kamerbrief. Volgens hem heeft de verplichting een zeer beperkt effect omdat het kind ook buiten de opvang besmet kan worden.

Bron: EenVandaag, de Volkskrant

Nederlands Jeugd instituut