Site-navigatie

(Preventief) werken aan een kindgerichte jeugdhulp

20 september 2017

Zweedse perspectieven op preventie en zorg dragen

Met veel plezier nodigen we u uit voor een studiereis rondom jeugdhulp naar Zweden. Een land met een traditie in preventie en de zorg voor de jeugd. Het Zweedse beleid kenmerkt zich door een preventieve insteek, met de Rechten van het Kind als uitgangspunt en de gemeente als vanzelfsprekende regisseur. De plek waar kinderen en jongeren zich bevinden (onder andere voorschool en onderwijs) is logischerwijs aangrijpingspunt voor jeugdhulp. Het individuele kind en zijn/haar ontwikkelingskansen staan centraal.

Tijdens de reis doet u kennis op over:

  • De wijze waarop Zweden preventie vormgeeft binnen de integrale jeugdhulp en het onderwijs.
  • De wijze waarop de diverse stakeholders de jeugdhulp hebben ingebed en de samenwerking organiseren.
  • Interessante praktijkvoorbeelden uit Stockholm en omgeving. 
  • De jeugdhulp vanuit verschillende perspectieven (inclusief de doelgroep, de jongeren zelf)

Er is tevens gelegenheid voor uitwisseling met collega’s uit het werkveld.

Programma in het kort

Het programma bestaat uit een combinatie van werkbezoeken aan uitvoerders van jeugdhulp, gemeenten, (voor)scholen en nationale deskundigen op het gebied van jeugdhulp in Zweden. In een programma van drie dagen gaan we zoveel mogelijk op pad om de Zweedse aanpak ook daadwerkelijk van dichtbij te zien. Adviseurs van het Nederlands Jeugdinstituut vergezellen u tijdens de reis en helpen bij het aanmaken van de vertaalslag naar de Nederlandse situatie. De reisbegeleiders van A New Perspective nemen u mee op pad door het prachtige Stockholm.

Voor wie?

De reis is primair bedoeld voor:

  • Beleidsmakers en bestuurders van gemeenten en samenwerkingsverbanden werkzaam op het snijvlak van jeugdhulp en onderwijs, bij voorkeur in partnerschap.
  • Daarnaast is de reis ook interessant voor kennisinstituten, zorgaanbieders en docenten in het hoger onderwijs.

Aanmelden en kosten

Uw interesse kunt u (vrijblijvend) kenbaar maken via info@anewperspective.nl. Er is plek voor 23 deelnemers. De reisperiode is van 20 t/m 22 september 2017. U verblijft in een hotel in Stockholm. Deze driedaagse studiereis kost 1565 euro per persoon. Hiervoor krijgt u drie hotelovernachtingen (voorzien van ontbijt, lunch en diner), lokaal vervoer, begeleiding door adviseurs van het Nederlands Jeugdinstituut en reisleiders met veel kennis van Zweden en uiteraard een interessant inhoudelijk programma te midden van de praktijk. De retourvlucht naar Stockholm zit niet bij deze prijs inbegrepen.   


Organisator:

A New Perspective, Nederlands Jeugdinstituut

Plaats:

Stockholm

Kosten:

1565 euro (excl. vlucht)

Nederlands Jeugd instituut